3x manieren om te beginnen met Notion

Gepubliceerd op 15 juni 2022 om 22:39

Superhandig dat Notion! Maar waar moet ik beginnen?

Waarschijnlijk heb je al van Notion gehoord en heb je nu zoiets van; klinkt super interessant! Alleen waar moet ik in hemelsnaam beginnen? Zelf vind ik Notion echt megafijn programma om mee te werken, maar uit ervaring weet ik ook dat het in het begin best wel even zoeken is.

Om jouw start met Notion wat simpeler te maken, leg ik je in deze blog uit op welke 3 manieren jij kunt beginnen met het inzetten van Notion voor jouw bedrijf.

Wat is Notion precies?


Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog helemaal niet echt weet wat Notion nu precies is en of het wel wat voor jou is. Speciaal voor jou volgt hier eerst nog een korte uitleg:

Waarschijnlijk gebruik je op dit moment al tools als Trello of Asana, wellicht in combinatie met Evernote. En vermoedelijk lukt het je allemaal wel, maar je weet ook dat het nog veel efficiënter kan.

Ik snap dat je al die tools door elkaar gebruikt. Zelf ben ik ooit ook op dat punt geweest, maar nu Notion onderdeel is van mijn leven gaat de gedachte, was ik maar veel eerder met Notion begonnen, regelmatig door mijn hoofd heen! 🙂

Notion is namelijk een alles-in-één workspace en dat betekent - simpel uitgelegd - dat je al deze features vanuit één workspace kunt gebruiken en niet constant hoeft te schakelen. Het is zo fijn om jezelf niet continu af te hoeven vragen waar je al je documenten, planningen en workflows ook alweer in hebt uitgewerkt, want het staat allemaal in Notion. Dat is zo praktisch!

Wil je meer weten over wat Notion precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst mijn blog Wat is Notion en hoe gebruik je het nog even door.

Overstappen naar Notion is makkelijker dan je denkt


I know, verandering is altijd even wennen. Daarom kan ik me ook goed voorstellen dat je nu lekker comfortabel bezig bent in Trello (o.i.d.) en helemaal geen tijd/zin hebt om de overstap te maken naar Notion.

Hier volgt het goede nieuws; overstappen naar Notion valt echt reuze mee! Heb je de overstap eenmaal gemaakt, dan scheelt het je zoveel tijd in de week!

Dus ja, je moet er inderdaad wel even voor gaan zitten, maar het betaalt zich op de lange termijn dubbel en dwars weer uit in de tijd die je ermee wint als je je start met Notion direct zo efficiënt mogelijk aanpakt.

In dit blog deel ik alvast drie manieren waarop jij Notion kunt gaan implementeren.

1. Zelf aan de slag met Notion


Ben je technisch ingesteld en heb je genoeg tijd om zelf urenlang instructiefilmpjes te bekijken en alles zelf uit te proberen? Dan kun je prima je eigen Notion gaan bouwen.

Waarschijnlijk heb jij je data, documenten en notes nu overal en nergens opgeslagen. Het handige aan Notion is dat je al deze data kunt importeren vanuit verschillende apps, zoals Evernote. Zo is het overzetten van je huidige documenten en informatie een fluitje van een cent en staat alles later netjes bij elkaar.

Voor de instructie voor het importeren van data in Notion verwijs ik je naar deze Notion instructiegids.

Het fijne aan Notion is dat je het helemaal op maat kunt afstemmen aan de behoeften van jouw bedrijf en medewerkers. Ieder mens is anders en voor de één werkt weer net een andere methode dan voor de ander.

Zelf heb ik mijn Notion bijvoorbeeld precies zo afgestemd dat het inmiddels voelt alsof het mijn eigen Virtual Assistant is!

Ben jij het type dat graag zelf aan de slag gaat met Notion? Dan volgen hier alvast een aantal handige links die je er makkelijk bij kunt houden:

 • Speciaal voor beginners hebben wij een gratis uitleg over Notion gemaakt. Deze kun je hier downloaden.
 • Voor het importeren van al je data in Notion verwijs ik je naar deze Notion instructiegids.
 • De PARA-methode is een simpele methode die je kunt gebruiken om jouw Notion in te richten. Zoek op YouTube dan eens naar instructievideo’s over deze methode, het staat er vol mee!

2. Gebruik een Template en pas aan op maat

In Notion staan veel verschillende templates waarmee je aan de slag kunt gaan. Je kunt zo’n template daarna zelf verder uitbouwen naar jouw eigen onderneming.

Carina (van Novia Connect) en ik hebben aan de hand van onze eigen werkwijze en de ''Getting things done'' methode een template ontwikkeld;

de Diva template. Deze template onderscheidt zich van andere Notion templates door:

 • terugkerende routines
 • compleet voor jouw bedrijf en voor je privé
 • volledig aanpasbar
 • praktisch

Wat is het verschil tussen de Dive template en andere templates?

Mocht je kiezen voor een andere template uit Notion, dan is het nadeel ten opzichte van onze Diva template dat je zelf de links moet leggen tussen de verschillende databases. In de Diva template hebben wij deze links al voor je gemaakt.

Hoe gebruik je een template in Notion?

Je kunt templates gebruiken door de template eerst te dupliceren. Dat doe je als volgt:

 1. Als je nog geen Notion account hebt, maak je eerst een Notion account aan via https://www.notion.so/product. Zorg ervoor dat je ingelogd bent.
 2. Ga naar de template die je wil gebruiken. Kopieer de Template door rechtsbovenin op “Duplicate” te klikken. Voila! Je hebt deze Template nu binnen je Notion omgeving beschikbaar!

3. Zet een Notion Expert in

Verlang je naar een systeem waarmee je efficiënter kunt werken, tijd kunt besparen en overzicht kunt bewaren?

Maar heb je het tegelijkertijd al zo druk met je eigen business waardoor je absoluut geen tijd hebt om Notion zelf op te zetten voor je bedrijf?

Zet dan een Notion Expert in die jouw workspace helemaal naar jouw wensen inricht.
Zo hoef jij alleen jouw wensen door te geven en laat je het opbouwen van jouw Notion lekker aan een ander over.

De Notion Expert denkt dan met jou mee over de inrichting van jouw onderneming en op welke manier Notion vervolgens het beste voor jou zal werken.

Denk bijvoorbeeld aan:

 1. Doel bepalen;
 2. Beschrijven van de verschillende processen;
 3. Beschrijven van de verschillende documentsoorten;
 4. Beschrijven van de verschillende gebieden;
 5. Notion inrichten naar de werkwijze van jouw onderneming;
 6. Trainen van je team;

Conclusie

Ik ben heel erg benieuwd of jij aan de slag wil gaan met Notion en hoe je dat gaat aanpakken!

Heb je vragen of wil je meer weten over het inzetten van een Notion Expert?
Dan kun je mij altijd een berichtje sturen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.